Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja Źródło artykułu: Materiał zewnętrzny 2018-09-04 11:04:46
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu
Wersja podstawowa? Sól i pieprz. My dodajemy do niej jeszcze jeden artykuł, który potrafi odmienić smak potrawy o 180 stopni i – nierzadko – uratować cały obiad. Chodzi oczywiście o ketchup. Z ketchupów dostępnych na polskim rynku zdecydowanie wyróżnia się intensywnie pomidorowy ketchup Pudliszki. W jakich sytuacjach może się przydać i dlaczego właśnie on?
No właśnie – dlaczego to właśnie ketchup Pudliszki przykuł naszą uwagę i wydał się godny polecenia? Powodów jest kilka. Po pierwsze, firma Pudliszki znana jest z tego, że jej produkty (oprócz ketchupu także np. sos do spaghetti Pudliszki) są intensywnie, esencjonalnie pomidorowe. To przede wszystkim zasługa starannej selekcji warzyw, które trafiają do zakładów produkcyjnych firmy. Pochodzą one zawsze z zaufanych źródeł – od lokalnych dostawców, które uprawiają je w bliskim sąsiedztwie samej siedziby Pudliszek. Dzięki temu pomidory, z których powstaje ketchup, koncentrat czy sos do spaghetti Pudliszki, są zawsze świeże i pachnące. Nie zalegają w dojrzewalniach – dojrzewają w pełnym słońcu! To zaś ma ogromne znaczenie dla późniejszego smaku przetworów powstających na ich bazie.
Po drugie, nie mniej ważne, ketchup Pudliszki charakteryzuje się minimalistycznym, w 100% naturalnym składem. Nie znajdziesz w nim konserwantów ani żadnej chemii, która miałaby służyć ulepszeniu jego smaku. Ilość pomidorów potrzebna do wyprodukowania 100 g ketchupu wynosi minimum 198 g, co na tle konkurentów okazuje się znakomitym wynikiem i decyduje o wyjątkowym, mocno pomidorowym smaku. Poza pomidorami w składzie ketchupu Pudliszki znajdują się tylko cukier, sól i ocet (pełniące funkcję naturalnych składników konserwujących) oraz skrobia kukurydziana odpowiadająca za konsystencję ketchupu. Taka polityka maksymalnie naturalnego składu obejmuje zresztą wszystkie produkty firmy – a więc także koncentrat, przecier pomidorowy, dania gotowe czy sos do spaghetti Pudliszki.
Wydaje się, że najpopularniejszym zastosowaniem ketchupu jest wzbogacanie smaku potraw smażonych i grillowanych. Trudno dzisiaj wyobrazić sobie spotkanie przy grillu, gdzie na ogrodowym stole nie znalazłby się ketchup. Nawet jeśli kiełbaski czy mięso nie wyjdą dokładnie tak, jakby się chciało, ketchup może przecież uratować sytuację.
Intensywnie pomidorowy smak ketchupu ubogaca również zdecydowanie smak codziennych kanapek z serem czy z różnego rodzaju wędlinami, dodaje też wyrazu frytkom i smażonej rybie. Można go wykorzystać jako bazę do stworzenia bardziej skomplikowanych sosów jak np. sos tysiąca wysp czy niemal nieograniczone kombinacje ketchupów smakowych.
Pamiętaj więc – zawsze miej pod ręką ketchup! Może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.